Geef je carrière een boost!
Geschreven door: Guido Dik 22 juli 2016
Eigenaar/Trainer/Coach
guido@nlppunt.nl

Hoe neem je écht afstand van je werk tijdens je vakantie

En geniet maximaal

Veel mensen vinden het lastig om echt afstand te nemen van het werk tijdens vakantie. Natuurlijk, je werk is belangrijk en het gaat ook nog eens gewoon door wanneer je met vakantie bent. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je wel écht afstand kunt nemen.

Het probleem is herkenbaar. Want hier heb ik natuurlijk nooit last van. Tja, helaas is de werkelijkheid weerbarstiger dan dat. Zo erg als tijdens een skivakantie heb meegemaakt in 1995 zal het nooit meer worden. Toen ging er op mijn werk iets echt mis en zat ik zo’n twee uur per dag aan de telefoon met de zaak. Heel vervelend, ook omdat het gedurende de hele dag doorging. Daar heb ik veel van geleerd. Hoe zorg je ervoor dat dat niet meer kan gebeuren? Daar geef ik hier een antwoord op.
Alleen het gaat heel vaak niet echt mis zoals ik hierboven beschreven heb. Meestal gaat het om dingen die je niet goed hebt afgerond of zaken waar je te weinig aandacht aan hebt besteden voordat je op reis ging. Die zaken hebben te maken met de ratrace waarin wij zitten met zijn allen. We hebben het vaak te druk voordat we met vakantie gaan. Dat geldt ook voor mij. Sinds ik die valkuilen ken zorg ik ervoor dat ik op vakantie gaan goed vooruit plan. Daar komen de tips uit voort in deze blog. Het werkt, en het is ook werken om het te laten werken. Wanneer het lukt is het fantastisch, want wie wil er nou niet echt genieten van zijn vakantie en zichzelf weer helemaal opladen om een nieuwe periode weer het beste van jezelf te kunnen geven?

image3

Wat moet er echt af?

Het start met ervoor te zorgen dat je een lijstje hebt van zaken die echt afgerond moeten zijn voordat je weg gaat. Je bepaalt dit lijstje als volgt:

  1. Welke zaken moeten doorlopen wanneer ik weg ben?
  2. Waarover zou ik me zorgen kunnen maken tijdens de vakantie?

Het antwoord op deze twee vragen bepaalt het lijstje wat er echt af moet zijn voordat je met vakantie gaat. Je lost op deze manier twee dingen op. Het eerste wat je oplost is dat mensen je lastig gaan vallen met vakantie waardoor je uit je vakantieritme gehaald wordt. Je doet dit door de besluiten te nemen die er genomen moeten worden voor de periode dat je weg bent. Je bespreekt deze vervolgens met degene aan wie je de taak overdraagt en geeft aan hoe je verwacht dat deze persoon er mee verder gaat.
De onderwerpen waar je je zorgen over zou kunnen maken tijdens vakantie is een ander verhaal. Allereerst is het handig om deze onderwerpen voor jezelf op te schrijven en je af te vragen hoe het komt dat je daar zorgen over maakt. En wat heb je ervoor nodig om die zorgen gedurende je vakantie van je af te zetten. Wanneer die overdenking niet voldoende is kan het goed zijn deze zaken met je leidinggevende te bespreken om ervoor te zorgen dat je tijdens je vakantie er in elk geval niet aan hoeft te denken.
Zoals je ziet, het vraagt iets meer dan je in eerste instantie zou denken. Wanneer je dit ook echt doet zul je het effect overigens merken. Het geeft veel meer lucht om de zaken goed van tevoren af te handelen.

Maak een to do list voor na je vakantie

Een ander hulpmiddel wat heel goed kan werken is het maken van een to do list voor na je vakantie. Neem op je laatste werkdag, ongeveer één á twee uur voordat je echt weggaat even tien minuten de tijd. In die tien minuten bepaal je waar je aan gaat werken wanneer je weer op het werk terug bent.
Het goede hiervan is dat je de to do lijst uit je hoofd haalt en op papier zet voor jezelf. Door ervoor te zorgen dat je deze to do list op een plek hebt dat je deze er direct bij pakt wanneer je weer aan het werk bent, kun je je hoofd hierover leeghoofden tijdens je vakantie.

image4Schrijf het van je af

En dan ga je heerlijk onbezorgd met vakantie. Natuurlijk, je hebt je goed voorbereid, alles afgerond wat je af te ronden had. Je hebt de beslissingen genomen en je hebt alles goed met je vervanger doorgesproken. Je to do list ligt klaar voor wanneer je terug bent, dus alles is geregeld.
En toch…… schiet er ineens iets in je hoofd wat met je werk te maken heeft. Je denkt stiekem aan die belangrijke afspraak die je collega nu heeft, of je denkt aan het moment van vergaderen waar je dit keer niet bij bent. Of…. er schiet je ineens iets te binnen waar toch nog wat mee moet gebeuren. Je bent het vergeten. De truc om hiermee om te gaan is om het van je af te schrijven. Zodra je merkt dat dit gebeurt schrijf op een papier, of mail wat er mee moet gebeuren. Is het iets wat je toch nog aan die ander had moeten zeggen op kantoor bepaal dan of het handig is om dat toch nog even te mailen of te bellen. Let wel, dat doe je alleen wanneer je echt denkt dat het anders mis gaat. Het grote gevaar van toch contact opnemen tijdens je vakantie is dat ze je op dat moment weten te vinden. Dus doe dit alleen als het echt niet anders kan.
In alle andere gevallen neem je even de tijd om het op te schrijven en dan weg te leggen. Je kunt dat bij je spullen doen die je voor na de vakantie weer erbij wilt pakken. Wanneer je hier een speciale plek voor hebt, dan werkt dat heel goed. Je kunt het ook naar jezelf mailen of op een andere digitale manier vastleggen zodat je het weer ziet wanneer je weer aan het werk bent.

Beperk het contact

Mocht je toch lastig gevallen worden tijdens je vakantie beperk dan het contact. Je doet dit door bijvoorbeeld alleen ’s ochtends beschikbaar te zijn of alleen aan het einde van de middag. Mocht het noodzakelijk zijn dat je je email bekijkt, doe dit dan ook alleen op die momenten.

image5Smartphone en social media

Het grootste gevaar wat er op de loer ligt gaat over Social media en je smartphone. Natuurlijk is Facebook prima om te bekijken. Denk echter goed na over wat je doet met je email, je zakelijke whatsapps en SMSjes. Hoe breng je de discipline op om daar niet naar te kijken anders dan op de momenten die je voor jezelf hebt bepaald. De 24 uurs bereikbaarheid van tegenwoordig is fantastisch tijdens onze normale bezigheden. Wanneer je met vakantie bent is dit misschien wel de grootste verstorende factor om even echt helemaal tot jezelf te komen.
Je kunt hier wel wat aan doen. Het helpt wanneer je met je reisgenoten afspreekt hoe je hier mee om wil gaan. Zorg ervoor dat zij je eraan herinneren wat je met ze afgesproken hebt wanneer ze je erop betrappen dat je het toch doet.

Bij terugkomst

En wanneer je dan weer begint aan je werk na je vakantie, zorg er dan voor dat je je to do list erbij pakt en eventuele aantekeningen die je toch in de vakantie nog gemaakt hebt meeneemt. Een handige manier om dat te doen is ervoor te zorgen dat je de eerste dag dat je weer aan het werk bent het eerste dagdeel geen afspraken inplant. Mocht dat niet haalbaar zijn zorg er dan voor dat het in de middag gebeurt. En voordat je je to do list bekijkt en je aantekeningen doorleest. Anker dan het moment hoe goed je je gevoeld hebt in je vakantie. Zorg dat je die ene foto hebt of dat je iets hebt waardoor je daaraan kunt denken.

image6En dan genieten...

Ik hoop dat je met deze tips die voortkomen uit eigen ervaring en uit het bestuderen van literatuur die hierover gaat een heel stuk vooruit komt. Test eens wat je ermee wilt doen en of het voor je werkt. Wanneer je zelf andere dingen weet die goed werken dan hoor ik dat natuurlijk ook graag.

Bonne vacances!