Geef je carrière een boost!

ebookMeld je nu aan en ontvang gratis het E-Book:
Geef je carrière een boost!!
Een praktisch boek waarin je tools krijgt aangerijkt om jouw carrière en de rest van je leven succesvol te maken.

Aanmelden 

Nieuwsbrief archief

NLP BoostCamp2016 flyergratis

Ervaringen

Je persoonlijke jaaroverzicht

Deze blog is geschreven door Karin Wiebenga-Neelen karin 2
Trainer en coach bij NLPpuntNL 
Je kunt haar bereiken via: karin@nlppunt.


Hoe zag jouw jaar eruit?


Het is alweer december en ik kijk uit het raam. Goh, wat gaat die tijd toch snel, de dagen zijn heel kort, de avonden heerlijk lang en het jaar is bijna voorbij. December is een maand vol feest, vol licht en gezelligheid en ook de laatste maand van een jaar.
Kerst is de tijd dat mensen gaan terugdenken aan wat er het afgelopen jaar gebeurd is, hoe doe jij dat? 

Een aantal jaar geleden kreeg ik van iemand een prachtig schrift met een Chinese zijden kaft, een boekje wat je alleen gebruikt voor iets speciaals. En sindsdien gebruik ik dat mooie rode schriftje voor mijn kerstherinneringen. Ieder jaar, vanaf de intrede van de kerstboom schrijf ik een verslag van mijn kersttijd en dat stopt op tweede Kerstdag.
Waarom ik dit doe?

schriftjeIk vind het leuk om terug te blikken en te zien wat er vorig jaar of een aantal jaar geleden belangrijk was. Het geeft me een goed gevoel om zo terug te kunnen kijken naar dat wat belangrijk voor me is. Daarnaast, eerlijk is eerlijk, bewaar ik ook de recepten van het diner. Ik vind het leuk om iedere keer wat anders te maken en soms is het ook leuk om een recept van een eerder diner aan te passen. 

Dit schrift inspireerde me ook tot iets anders, want als ik nu beschrijf hoe mijn kersttijd eruit ziet dan gebeurt er nog iets. Ik zie hoe mijn leven zich ontwikkelt, ik zie wat er hetzelfde blijft en ook wat er verandert. Ik lees wat er speelde in mijn leven en van de mensen om me heen en dat geeft mij inzicht. Inzicht en daardoor een bijzonder idee…waarom reflecteer ik niet op mijn hele jaar, het jaar dat bijna ten einde is.

 

Terugkijken

terugblikken Bedrijven zijn verplicht een jaaroverzicht, een jaarverslag te maken. Hierdoor weten aandeelhouders, medewerkers en anderen wat er gebeurd is in het bedrijf, in de economie in de omgeving. Zijn de doelen behaald, wat hebben we moeten aanpassen en waar zijn we in gebreke gebleven. En belangrijk is, hoe kunnen we dat een volgende keer voorkomen. Op basis van deze resultaten worden de doelen en de resultaten voor het nieuwe jaar neergezet.

Waarom alleen voor bedrijven? Jouw eigen BV IK heeft ook doelen, verlangens, verwachtingen, projecten en ontwikkelingen, of niet? Jij kunt alleen iets positief veranderen als je weet wat je hebt gedaan. 
En zo ben ik begonnen om ieder jaar een terugblik te maken van het jaar. En het is zo leuk! Leuk omdat je in de drukte van alledag een aantal dingen alweer vergeten bent. Deze komen weer boven als je terugblikt. 
Confronterend ook, want je ziet ook waar je iets niet hebt afgemaakt of wat je vergeten bent.  

 Je kunt dit op een aantal manieren doen:

best project is you1)Bepaal of je het zakelijk wil doen, welke klanten heb je het afgelopen jaar gehad? Welke opdracht ging goed en welke niet. Welk project heb je gedaan en wat niet.
2)Privé, wat heb je gedaan? Waar kreeg je energie van? Welke vriendschappen zijn ontstaan of weggevallen. Hoe zit het met je relatie? Heb je genoeg tijd voor elkaar (gemaakt) of juist niet.
3)Een combinatie van zakelijk en privé, wat deed je iedere maand en wat leverde het je op naast inkomsten.
4)Vanuit een door jou te kiezen invalshoek, hoe blij was je? Of hoeveel energie kreeg je? Of hoe succesvol was je?
5)Pak twee momenten per maand en reflecteer daar je groei en ontwikkeling op. Hoe sta je er nu in als je nu terugkijkt.

 

Ik heb een overzicht gemaakt per maand waarin ik als het ware een boek maak van mijn jaar. Mijn focus ligt op de highlights per maand om deze als goede of slechte herinnering vast te leggen. Zo krijg ik een mooi overzicht van dit jaar en heb een reëel beeld van de situatie. Wat zou ik in 2017 anders of beter willen en wat wil ik zeker ook in 2017 behouden…..

Welke conclusie je aan je persoonlijke verslag verbindt is geheel aan jou. Het is tenslotte ook jouw persoonlijke terugblik op een jaar wat jij geleefd hebt. Ontdek je een rode draad in jouw jaar?

Klik hier als je de PDF van het overzicht wil ontvangen zodat je meteen kunt beginnen met invullen.

Karin Wiebenga - Neelen
trainer en coach bij NLPpuntNL
www.nlppunt.nl of karin@nlppunt.nl

Meest gelezen

Vind ons

Twitter

Facebook