Onze cursisten geven ons gemiddeld 9.7!

Hoe helpt NLP in eencrisissituatie


Het is een vreemde tijd, eentje zoals we nog nooit meegemaakt hebben.
Hoe kun je je NLP technieken inzetten om de situatie het hoofd te bieden?


Ik weet niet hoe voor jou was toen je het nieuws hoorde dat we vergaande maatregelen gingen treffen als land om de coronacrisis het hoofd te bieden. Iedereen heeft er last van, de een meer dan de ander. Dat is een feit. Natuurlijk hoop ik dat het jou zo min mogelijk raakt, in alle opzichten!
De vraag is: Hoe ga je ermee om? Dat is afhankelijk van een groot aantal factoren. In elk geval heb je wel NLP gedaan. Met NLP heb je een aantal technieken in huis die het mogelijk maken om deze tijd in elk geval mentaal goed door te komen. Laten we eens kijken hoe de technieken je daarbij kunnen helpen.

NLP techniek 1: Oorzaak/Gevolg


Waar zit je in de bus, achter het stuur of laat je je rijden? En die is in deze situatie tweeledig.

Amerikaanse schoolbus

 

Who is driving the bus gaat over het NLP concept Oorzaak > Gevolg. 
Hier hebben we het over wanneer het gaat over empowerment. Hoe zorg je ervoor dat je het heft in handen kunt houden, ook al zijn de omstandigheden lastig. En dat is natuurlijk wat er in deze situatie aan de hand is. De omstandigheden zijn lastig. Hoe ga jij ermee om? 
Hoe zorg je dat jij aan het stuur blijft zitten? 

 

Want aan de ene kant verlies je je vrijheid. Je kunt niet meer 100% kiezen wat je zelf doet en laat. En dit is wel hoe het bij de uitleg hiervan hoort: Je hebt te dealen met de regels die er in het algemeen zijn. En de regels geven nu beperkingen aan. Wij kunnen op dit moment geen trainingen geven. En dat vind ik heel jammer. Tegelijkertijd is dat even zoals het is en zullen we met deze situatie dealen. Waarin word jij nu beperkt? 

Aan de andere kant - en die kant vind ik minstens zo belangrijk - gaat het erom of je gaat klagen hoe het nu is of dat je focus gaat leggen op dingen waar je wel wat aan kunt doen. Er komt ook tijd vrij. Je gezinsleden en/of naaste vrienden zijn hopelijk dichterbij dan ooit. Dit is wel de gelegenheid om daar het beste van te maken. In plaats van andere sociale bijeenkomsten kun je nu elke avond met je gezin waanzinnig gezellig maken.
Daarnaast kun je creatief worden. Wat kan er nog wel? Met welke kleine aanpassingen kun je nog een heel eind komen ? Een simpel voorbeeld wij gaan nu testen of het geven van training via de computer tot de mogelijkheden behoort. Natuurlijk is de kwaliteit van het contact minder en dat missen we. We kunnen wel kijken hoe deze manier van trainen een alternatief kan zijn. Welke dingen heb jij al getest?
Verder kun je ook nieuwe dingen ontwikkelen, een goed boek lezen, een netflix serie bingewatchen (aanraders: Stranger Things, the Witcher) of een vaardigheid je eigen maken. Daarnaast zullen er een hoop huizen en tuinen de komende tijd goed aan kant zijn. En….. vergeet niet: je mag wel degelijk nog met mensen ontmoetingen hebben. Wel veel kleiner en anders. De regel van “social distancing” is met name voor hen die ziek zijn en/of tot een risicogroep behoren. De rest wordt gevraagd om terughoudend te zijn. In elk geval zolang er geen “lockdown” is. Overigens zullen “social distancing", “coronavirus” en “lockdown” de verkiezing tot woord van het jaar domineren. Vanuit het oorzaak/gevolg denken: Bepaal waar jij aan het stuur zit en waar je je laat rijden!


NLP techniek 2: herkaderen tot je een ons weegt


De vraag die je je hierbij kunt stellen is: hoe kunnen we deze situatie wel nuttig maken.

herkaderen

Herkaderen als NLP techniek:
1. in welke situatie is dit gedrag wel nuttig?
2. wat kan dit gedrag nog meer betekenen?
Sommigen vinden dit de mooiste NLP techniek!




Om daarbij even de techniek weer in herinnering te roepen. Het gaat bij herkaderen om twee vragen:
1. in welke situatie is dit gedrag wel nuttig?
2. Wat kan dit gedrag nog meer betekenen?

In deze situatie maken we een variant op vraag 2. We gaan ervoor zorgen dat we wel een nuttige richting kunnen geven aan wat er nu gebeurt. Deze nuttige richting kan op een aantal manieren plaatsvinden. Een voorbeeld uit mijn eigen situatie. Zodra ik hoorde dat we elkaar allemaal veel minder gaan tegenkomen heb ik direct - na het balen van geen trainingen mogen geven - bedacht: “oh mooi, nu kan ik weer even goed gas geven op afvallen”. Ja, zoals jullie me kennen, ik jojo (en wel steeds minder) en ik was al bezig om hier weer goed richting aan te geven en het lukte maar niet. En ik kan je vertellen: nu lukt het! En naast het afvallen doe ik nog een paar dingen.
Welke dingen wil jij doen? Hoe kun je het nuttig maken? Het is een geweldige tijd om de band met je familieleden weer even goed aandacht te geven. Doe leuke dingen samen. En je kunt ook juist meer diepgaande dingen doen. Wellicht heb jij iets waar je nu echt aandacht aan wil besteden (voor mij verdiep ik me weer in de taalpatronen en in gezond ouder worden, over beide natuurlijk later meer). Waar wil jij je op richten? Dus: hoe kun je deze tijd voor jezelf nuttig maken. Ik vind het overigens heerlijk om te horen hoe jij daar mee bezig bent.


NLP techniek 3: state management: beperk je confrontatie met nieuws!vraagteken

Je staat is een groot goed. Hoe lukt het jou om je staat in de goede richting te krijgen? 

 

Je staat of je gemoedstoestand bepaalt hoe je iets aankunt. Hoe beter je gemoedstoestand, des te krachtiger je kunt opereren. 



 State management is een groot goed. Hoe zorg je dat jij je goed blijft voelen? En dat is echt makkelijker gezegd dan gedaan. 
1. Geef je zorgen een goede plek
2. Beperk je nieuwsinname
Ten eerste geef je zorgen een goede plek. NLP lijkt de theorie van het positieve te zijn en dat klopt pas wanneer je je zorgen opgeruimd hebt. Dus geef je zorgen in eerste instantie ook goed aandacht. De zorgen mag je ook hebben. En bekijk ze goed. Misschien helpt het voor jou om te zorgen dat je scenario’s maakt. Of dat je weet wanneer volgende momenten zijn om maatregelen te nemen.
Hier wil ik ook de NLP techniek van de metaprogramma’s naar voren halen. Hoe verwerk jij je informatie (intern of extern) en hoe is jouw emotionele stressreactie (geassocieerd of gedissocieerd). Is het extern en geassocieerd? Zoek iemand tegen wie je aan kunt praten, die je vertrouwt en waar je het mee kunt delen. Ben je juist intern en gedissocieerd? Spreek dan vooral met jezelf af tot wanneer je doorgaat, anders kun je doorslaan in piekeren en dat is zonde!
Ook hier geldt mocht je er zelf nog niet helemaal uitkomen laat ons dat weten, we helpen graag!
Waar het gaat over het je nieuwsinname beperken vind ik het wel belangrijk dat jullie hier echt op letten. Wanneer je naar de media kijkt dan is het corona all over the place. En ja, sommige dingen zijn best interessant om te weten. En het gaat ook snel, dus wanneer je regelmatig wil weten wat er verandert is kan ik me dat goed voorstellen. Bij de persconferentie op de beruchte zondagavond zaten wij ook voor de buis, net als bij de toespraak van Rutte. Dat gold ook nog voor de persconferentie over de ondernemerssteun, die gaat me immers aan. We hebben één keer Nieuwsuur gekeken en verder laten we het wel zoveel mogelijk los. Daarmee bedoel ik dat twee keer per dag echt goed naar het nieuws kijken is echt ruim voldoende. Mocht het eerder nodig zijn dan vertellen mensen je dat echt wel!
Geef dit bericht ook vooral door aan oudere mensen die weinig bezoek krijgen op dit moment. Help ze aan de film of Netflix of muziek. En wijs ze op de andere dingen die ze kunnen doen. Juist die doelgroep mag ervoor zorgen dat ze niet de hele dag geconfronteerd worden met het nieuws. Dat is heel slecht voor de stress en dus ook voor hun gezondheid. Zij zijn degenen die de trouwe bezoekers zijn van de open televisie. En die spelen daar handig op in. Geef ze eens ongelijk, ze zien eindelijk weer eens een keer ouderwetse kijkcijfers.
Vroeger zei ik altijd beperk je media inname. En dat zeg ik nu met nadruk niet. Nee, want even goed Netflixen, of juist een ebook lezen (of een gewoon boek natuurlijk) of juist een online webinar o.i.d. volgen is prima! Zolang het je ontspant en voldoening geeft. En het is ook een manier om juist weg te blijven bij al dat nieuws.


NLP techniek 4: Scherp je NLP skills weer aan ?

fitnessoefeningHeb je even niets te doen of wil je op een andere manier naar dingen kijken? Kijk weer eens even naar de NLP technieken. Metamodel en Milton model zijn hier goede voorbeelden van.

Wanneer je gaat kijken naar de voorbeelden van de communicatie die er geweest zijn dan is het interessant om te kijken hoe de communicatie rondom het Corona virus geweest is. Ik geef de overheid op dit moment een 7,5 en zoals velen van jullie weten is dat waarschijnlijk het hoogste cijfer wat ik ze in jaren gegeven heb!
Het is daarbij wel goed om op te letten op het verschil tussen Meta en Milton. Want aan de ene kant is Milton goed voor het gemoed. Zo heeft Koning Willem Alexander goed ervoor gezorgd om aan de saamhorigheid te appelleren en heeft hij ook veel gevoelstermen gebruikt, het voorbeeld van Miltontaal en ook het kinesthetische representatiesysteem. Dat laatste is de NLP term voor het zintuig gevoel.
Aan de andere kant is het ook goed om op te letten: waar vallen de gaten? Die hebben met name met het metamodel te maken. Tot en met zondagavond 15 maart waren er heel veel gaten. Rutte heeft met zijn toespraak op 16 maart heel veel van die gaten gevuld. En toch is er nog eentje doorheengeglipt: die gaat over groepsimmuniteit. En zo zie je dat hij het begrip groepsimmuniteit teveel de nominalisatie gelaten heeft die het is (nominalisatie, containerbegrip waar geen beweging in zit). En daar werd hij dus ook op gepakt. Ik had dat eerlijk gezegd niet verwacht en kan het achteraf dus wel verklaren. Zo zie je dat ook een NLP (master) trainer nog voor verrassingen kan komen te staan.

 

Heb je hulp nodig? Weet ons te vinden en ook je NLP collega’s

Want je hebt een voorsprong met NLP in je bagage en je blijft mens.

 socialmediaLet’s stay in touch!

 

NLP kan helpen en NLP is het leven zelf niet. Dus heb je zorgen of vliegt het je soms aan. Zorg dat je hulp zoekt en vraagt. Dat kan altijd bij ons. Het is goed om te weten dat dat er is. En wellicht is het ook goed om je (oud) NLP collega’s weer eens te benaderen. Met elkaar slaan we ons er doorheen. Dat geldt voor jou en ook voor mij!

www.nlppunt.nl
guido@nlppunt.nl
06-11340320


Wat anderen zeggen...

Al meer dan 1276 tevreden cursisten gingen je voor

"NLP heeft me meer keuzemogelijkheden gebracht in mijn dagelijkse communicatie; dat geeft me rust en vertrouwen."

Drs. Herma van Lith-Slof RA
Accountant

"Een interessante dag, waarbij je veel leert over jezelf en direct actie kunt ondernemen om jezelf te verbeteren."

Sander v.d. Klugt
Arbeidsdeskundige