Geef je carrière een boost!

In memoriam: Tad James

Geschreven door: Guido Dik 30 april 2021
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

In Memoriam Tad James

Tad James behoort tot één van de vier grote goeroes op het gebied van NLP, op 14 april 2021 is hij overleden. Hij heeft mij gecertificeerd tot Master Trainer in NLP.

Woensdag 14 april 2021 is Tad James in zijn slaap overleden. Een markante persoonlijkheid die veel voor de NLP community heeft betekend is daarmee overleden. Hij is tevens de eerste van deze goeroes die overleden is.

blog Managen op afstand met NLP

Geschreven door: Guido Dik 2 april 2020
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Managen op afstand: een NLP benadering


Helemaal met het thuiswerken zoals dat nu gebeurt in tijden van het Coronavirus, hoe blijf je effectief?

Als manager, teamlead of hoe ze jouw functie ook noemen, het kan even heel erg onwennig zijn om je taak nog naar behoren te kunnen uitoefenen. Je hebt op dit moment slechts zeer beperkt de mogelijkheid om je oude manier van leidinggeven door te zetten. Dat brengt natuurlijk de nodige uitdagingen met zich mee. Je kunt niet even binnenlopen, je kunt elkaar niet recht in de ogen kijken. Dus je mogelijkheden worden echt anders. Hoe ga je daar efficiënt en handig mee om? Het wordt dan wel anders. Hoe zorg je dat iemand gemotiveerd blijft? Hoe zorg je ervoor dat je een voortgangsgesprek houdt? Hoe zorg je dat we de taken goed blijven uitvoeren? Hoe zorg je dat je iemand corrigeert? Hoe zorg je voor een slecht nieuws gesprek? Allemaal vragen die zomaar door je hoofd kunnen spoken. En tegelijkertijd is het niet nieuw, gelukkig niet. Want als je internationaal werkt dan heb je hier al mee te maken. Natuurlijk is het nog iets moeilijker geworden omdat je elkaar de komende tijd wellicht helemaal niet live ziet.
Gelukkig zijn er wel een aantal NLP technieken die hier goed bij kunnen helpen.

blog Hoe helpt NLP in een crisissituatie

Geschreven door: Guido Dik 20 maart 2020
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Hoe helpt NLP in een
crisissituatie


Het is een vreemde tijd, eentje zoals we nog nooit meegemaakt hebben.
Hoe kun je je NLP technieken inzetten om de situatie het hoofd te bieden?


Ik weet niet hoe voor jou was toen je het nieuws hoorde dat we vergaande maatregelen gingen treffen als land om de coronacrisis het hoofd te bieden. Iedereen heeft er last van, de een meer dan de ander. Dat is een feit. Natuurlijk hoop ik dat het jou zo min mogelijk raakt, in alle opzichten!
De vraag is: Hoe ga je ermee om? Dat is afhankelijk van een groot aantal factoren. In elk geval heb je wel NLP gedaan. Met NLP heb je een aantal technieken in huis die het mogelijk maken om deze tijd in elk geval mentaal goed door te komen. Laten we eens kijken hoe de technieken je daarbij kunnen helpen.

blog Complimenten geven als manager

Geschreven door: Guido Dik 10 maart 2020
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Complimenten maken als manager, de zin en de onzin ervan

Kun je als manager wel ambities managen en de output van je afdeling verbeteren? Een NLP benadering

Als manager heb je ervoor te zorgen dat jouw afdeling goed presteert en de ambities waarmaakt. Dat betekent mensen aansturen en ze vooral ook meer voor elkaar laten krijgen. De druk om het beter te doen is er altijd. Tegelijkertijd lees je op veel plekken dat je als manager meer complimenten zou moeten geven. Hoe kun je deze twee met elkaar rijmen?

schreeuwen door megafoonAls manager de prestaties van je afdeling verbeteren is een hele kunst. Te vaak gaan we uit van wat er beter moet en niet goed gaat. Als complimenten geven de heilige graal is, kun je dan nog wel verbeteringen doorvoeren? Ja! is het volmondige antwoord daarop.

Complimenten geven

Geschreven door: Guido Dik 22 oktober 2019
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

De waarheid over complimenten geven

Als coach, als manager, als collega, als ouder, als partner het lijkt wel alsof complimenten geven altijd moet. Wat is er nou waar en niet waar hierover? Een NLP blik

Dat is de vraag die ik voor je zal beantwoorden in deze blog. 

Ik weet niet hoe het voor jou werkt, maar persoonlijk kan ik nog wel eens jeuk krijgen wanneer ik iemand tegen een ander hoor zeggen: “oooohhhhh, wat waaaaaanzinniiiiiiiig” en dan komt er iets achteraan wat ze dan wel of niet leuk vinden. Het probleem voor mij is dat de toon vaak zo overdreven is. Ik geloof helemaal niets van dat compliment. Ik merk dat er hele clubjes mensen zijn die elkaar zo benaderen. En toch zeggen heel veel mensen en theorieën dat complimenten geven werkt. Ook NLP heeft het hierover. Hoe zit het nou?

4 coaching tips bij het geven van kritiek

Geschreven door: Guido Dik 15 augustus 2019
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

4 c​oaching tips bij het geven van kritiek.

Heb jij moeite met het overbrengen van een slechte boodschap?
Wil jij weten hoe je opbouwende kritiek geeft op iemands gedrag?

Lees in deze blog hoe jij opkomt voor je belangen (verlangen) zonder een ander voor het hoofd te stoten. Met onze 4 coaching tips leer jij stapsgewijs hoe je een ander aanspreekt op gedrag en hoe je met zijn of haar reactie omgaat.
Benadering vanuit NLP
Als we kritiek geven, krijgen we meestal ook een (ongezouten) mening terug. Volgens NLP bepaalt de respons die je terugkrijgt de betekenis van jouw
communicatie. Hoe jij communiceert, zorgt er dus voor wat je terugkrijgt. De sleutel ligt dus in hoe jij zelf de ander benadert.
Door de 4 coaching tips hieronder leer jij echter en oprechter te communiceren.

Het debat Rutte - Baudet Wie wint er NLP technisch gezien?

Geschreven door: Guido Dik 22 mei 2019
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Het debat Rutte - Baudet Wie wint er NLP technisch gezien?

Deze analyse gaat puur over de communicatietechnieken.
De politieke inhoud mag iedereen zelf beoordelen.

 

Wie wint er eigenlijk in het debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet? En dan kijk ik puur naar de communicatietechnieken die ze erbij gebruikt hebben. Het debat was fel en gaf daarmee ook eindelijk wat kansen om hier dieper op in te gaan.

Erik ten Hag

Geschreven door: Guido Dik 13 mei 2019
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Wat maakt Erik ten Hag een succesvolle trainer?

Een NLP benadering

Het kan verkeren in het leven. Nog niet al te lang geleden riep het Amsterdamse publiek om het vertrek van Erik ten Hag, sprak men over zijn vreemde manier van praten en werd er getwijfeld of hij het wel in zich had. Een paar maanden later is hij de gevierde man. Terecht natuurlijk! Hij heeft twee prijzen bereikt en de derde was heel dichtbij. Natuurlijk zijn er heel veel analyses over zijn trainerskwaliteiten als voetbalcoach. Ik denk dat er maar weinig analyses zijn die aangeven wat er voor nodig is om het goed te doen als trainer vanuit het groepsproces. Mijn verstand van voetbal is net zoveel waard als van de andere 16.999.999 Nederlanders. Ik kan wel aangeven waar het succes van ten Hag vandaan komt waar het gaat om de groepsprocessen, want die zijn er ook geweest!

Omdenken

Geschreven door: Guido Dik 2 mei 2018
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Omdenken, de kracht van positief denken en NLP

Ken je mensen die altijd positief zijn? En wil je dan weten, wat het geheim is hierachter? Hoe kan ik dat ook doen? En heb je bij andere mensen wel eens het idee dat ze te negatief zijn? Kost het dan energie om ze daar wat aan te laten doen? Of vind je dat positieve gedoe allemaal maar niets, dat kan ook.
In NLP besteden we hier veel aandacht aan en er zijn gelukkig meer initiatieven die hier ook naar kijken. “Omdenken” is zo’n verschijnsel. Wanneer ik het tegenkom gebeurt het me steeds dat ik een enorme glimlach op mijn gezicht krijg. Ik vind het een hele leuke en nuttige manier van denken. Binnen NLP noemen we dit herkaderen en dan in een mooi systeem gegoten. In deze blog ga ik wat dieper in op Omdenken, herkaderen en de link met NLP. Wat is de zin en de onzin hiervan? En heeft dat positieve denken wel zin?

Nee zeggen en grenzen aangeven

Geschreven door: Karin Wiebenga 13 maart 2018
Trainer/Coach NLPpuntNL, eigenaar LightHouse Communication
karin@nlppunt.nl

NLP en grenzen aangeven, hoe zeg je NEE?


Herken je dat je naar huis wil want je hebt een afspraak op school. Of je hebt met jezelf afgesproken dat je op tijd thuis wilde zijn om een aantal dingen te doen die zijn blijven liggen. Of herken je dat je te weinig tijd hebt voor jezelf en altijd aan de ander denkt en de ander voorrang geeft?

Hoe lastig kan het zijn om nee te zeggen of voor jezelf te kiezen. Men vind je zoveel leuker, aardiger, makkelijker wanneer je ja zegt of niet? Wanneer je meebeweegt en doet wat de ander vraagt of wil.

NLP en gelukkig werken

Geschreven door: Karin Wiebenga 12 februari 2018
Trainer/Coach NLPpuntNL, eigenar LightHouse Communication
karin@nlppunt.nl

NLP en gelukkig werken

Hoor jij de laatste tijd ook zoveel mensen over gelukkig werken? Wellicht ben je er al mee in aanraking gekomen, of niet? Het is in elk geval een trend, een mooie trend wat mij betreft. ik was ook nieuwsgierig hoe dat in elkaar zit, jij ook? Vorig jaar was ik te gast op het grootste event over werkgeluk Happy People Better Business , waar de zoektocht naar handvatten, inspiratie en informatie rondom Gelukkig Werken groot is. Ik was verrast en blij tegelijkertijd, omdat ik in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) handvatten heb gekregen en doorgeef om gelukkig te werken en om gelukkig te zijn en om ziek zijn te voorkomen. 

"It's You Day" is ons motto

Geschreven door: Guido Dik 6 november 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

De visie van NLPpuntNL, waar staat het voor?

Binnen NLPpuntNL werken wij al een tijd met het motto: It’s You Day! Wij vinden het belangrijk dat mensen goed in hun vel steken en het beste uit zichzelf kunnen halen, elke dag weer. 

In onze maatschappij zien we dat de behoefte hieraan ook groeit. En helemaal nu het economische tij ons weer wat meer toelacht zien we dat er ook steeds meer ruimte voor komt. Voor ons is deze ruimte er overigens altijd - ongeacht de economische situatie.
Waar staat nou eigenlijk It’s You Day voor? Want het is natuurlijk een mooie Milton kreet, vakjargon uit NLP om aan te geven dat je er voldoende ruimte voor een ieder is om daaraan zijn eigen invulling te geven. En ik wil hierover graag wat met je delen.

NLP is meer dan spiegelen

Geschreven door: Karin Wiebenga 18 september 2017
Trainer/Coach NLPpuntNL, eigenaar LightHouse Communication
karin@nlppunt.nl

NLP is meer dan spiegelen en dezelfde houding aannemen in verkoop

Deze week werden mijn collega Guido en ik geïnterviewd door Glen van der Burg van People Power op New Business Radio. Het is zo leuk om op de radio te komen. Een nieuwe ervaring voor ons want het is niet dagelijkse kost om met zo’n mooie koptelefoon op, te vertellen wat NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is, wat je ermee kunt en hoe wij dat als NLPpuntNL in trainingen en coaching vormgeven. En je weet, hoewel je ze niet ziet, dat er mensen live naar je luisteren, hoe cool is dat?

Van Trainer naar Master Trainer deel 6

Geschreven door: Guido Dik 13 augustus 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Master Trainer of NLP, I did it!

Ik zit inmiddels in het vliegtuig terug naar Nederland als ik deze blog schrijf. Ik ben geslaagd! Ik ben Master Trainer in NLP en het voelt goed, retegoed mag ik wel zeggen! Gisteren om ongeveer 17:00 uur plaatselijke tijd startte de “graduation ceremony.” En als Master Trainer ben je dan als eerste aan de beurt. Het was echt supergaaf om mee te maken hoe het is om tot de hoogste graad in NLP te promoveren. Het voelt als de bekroning van jarenlang werken aan je kwaliteit en aan je succes. 

Van Trainer naar Master Trainer deel 5

Geschreven door: Guido Dik 4 augustus 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Een geweldige tijd!

Gaaf om weer bij een Trainers Training van Tad en Adriana James te zijn!

De eerste week in Las Vegas zit er alweer op en ik dacht dat het goed zou zijn om een korte update te geven van hoe het hier is en wat er allemaal gebeurd. 

Heerlijk om weer in de groep te zitten 

Het is fantastisch om weer in een trainers training van Tad en Adriana James te zitten. Het voelt een beetje als thuiskomen. Immers, dit is de plek waar het 15 jaar geleden voor mij ook allemaal is begonnen. De trainers training in de USA. Voor mij was het een duidelijke keuze om daar naartoe te gaan. Er is veel veranderd in 15 jaar tijd. Wat hetzelfde gebleven is? De absolute kwaliteit van Tad en Adriana. En zoals zij het zelf zeggen. Het is de bedoeling dat het stokje doorgegeven wordt aan zoveel mogelijk mensen in de wereld. We hebben nog zoveel te doen, nog zoveel mensen te bereiken. Er zijn op deze aardbol nog steeds meer mensen die niet(s) van NLP weten dan mensen die wel er vanaf weten. Er is nog heel veel werk te doen om te zorgen dat mensen bewuster zijn van hun gedrag, de invloed die ze hebben en hoe ze dit kunnen aanwenden. 

Hoe houd je je vakantiegevoel het langste vast?

Geschreven door: Karin Wiebenga 2 augustus 2017
Trainer/Coach NLPpuntNL, eigenaar LightHouse Communication
karin@nlppunt.nl

Hoe houd je je vakantiegevoel het langste vast?

Je hebt er een heel jaar naar uitgekeken, wellicht heb je al een jaar van tevoren geboekt omdat je graag weer op diezelfde plek wil zijn om jouw jaarlijkse vakantie te houden. En dan na deze heerlijke weken ga je weer terug, terug naar je werk, naar je dagelijkse zaken, je huis, je buurt, je familie.
En hoe houd je dan je vakantie gevoel zo lang mogelijk vast. Of misschien wil je wel gedurende dat jaar, dat je aan het werk bent je kunnen verheugen op je bestemming of weer even terugdenken, ervaren hoe het ook alweer was op deze mooie vakantie. Ik heb een aantal tips en ideeën voor je, hoe je er vaker aan terug kunt denken en hoe je dat fijne gevoel meer bij je houdt, want vanuit een fijn gevoel neem je betere beslissingen.

Van Trainer naar Master Trainer deel 4

Geschreven door: Guido Dik 24 juli 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Ik ben op weg!

Wanneer je dit leest ben ik op weg naar Las Vegas, het gaat eindelijk gebeuren

 

Het lange wachten sinds februari wordt beloond. Ik eindelijk op weg en op 11 augustus is het zover! Ik schrijf deze blog nog even vlak voordat ik op het vliegtuig stap. Morgen (dinsdag 25 juli) begint de laatste trainers opleiding waar ik zal assisteren. Ik ben er klaar voor!Het lange wachten sinds februari wordt beloond. Ik eindelijk op weg en op 11 augustus is het zover! Ik schrijf deze blog nog even vlak voordat ik op het vliegtuig stap. Morgen (dinsdag 25 juli) begint de laatste trainers opleiding waar ik zal assisteren. Ik ben er klaar voor!

Van Trainer naar Master Trainer deel 3

Geschreven door: Guido Dik 3 juli 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Nog 4 weken dan vertrek ik

En wat betekent Master Trainer eigenlijk voor jou: onze cursisten?
De Route naar Master Trainer op het gebied van NLP deel 3

Het is nu nog vier weken voordat ik op pad ga naar Las Vegas om door Tad en Adriana James gecertificeerd te worden als Master Trainer op het gebied van NLP. Natuurlijk is dat voor mij een mooie stap. En ik zat me laatst af te vragen of jij weet wat dit voor jou kan betekenen. Misschien is het goed om daar een korte achtergrond bij te geven. Ik zou namelijk nooit Master Trainer willen worden wanneer dat alleen maar iets voor mijzelf betekent. Ik vind het belangrijk dat het ook iets voor andere mensen kan betekenen. En gelukkig is dat ook het geval. 

Van Trainer naar Master Trainer deel 2

Geschreven door: Guido Dik 2 juni 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Nog twee maanden te gaan


Dan wordt ik Master Trainer in NLP

Het mag gezegd worden, het is nog twee maanden voordat ik naar Las Vegas ga om Master Trainer te worden en ik begin er steeds meer zin in te krijgen!
Dat komt doordat ik me weer aan het verdiepen ben in de trainers opleiding die dan op het programma staat. En er ligt nog een uitdaging op de loer. En dat is de uitdaging dat ik misschien wel één van de demonstratie dagen mag verzorgen. Ik heb namelijk lopen denken ‘welke criteria hebben ze van me gezien en welke nog niet?’. Het enige wat ze nog niet van me gezien hebben is hoe ik NLP technieken demonstreer. En omdat je als Master Trainer twee stappen boven de stof mag staan betekent het dat je vlekkeloze demonstraties moet verzorgen. En dan rijst de vraag: kan ik dat wel? Een goede reden om weer eens in alle demonstraties van NLP te duiken die er gegeven worden.

Van Trainer naar Master Trainer deel 1

Geschreven door: Guido Dik 28 april 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

11 augustus 2017 is het zover!

In 2002 ben ik NLP trainer geworden en dat heeft me veel gebracht. Nu 15 jaar later ben ik zover dat ik NLP Master Trainer kan worden. En daar ben ik trots op. Niet gewoon trots, nee supertrots. Het is een bewijs dat ik voldoe aan de norm om een echte goede NLP trainer te zijn en ook een positie krijg binnen het vakgebied die me tot autoriteit maakt. Daarnaast ben ik al jaren bezig dit traject te bewandelen en het einde is in zicht;


11 augustus 2017 in Las Vegas word ik gecertificeerd als NLP Master Trainer door Tad en Adriana James 

Wat is NLP en wat kan ik ermee? deel 2

Geschreven door: Guido Dik 20 maart 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

In mijn vorige blog heb ik aangegeven waar de letters NLP voor staan en wat je er in communicatie mee kunt. Deze keer laat ik je zien wat je ermee kunt.

Wanneer is NLP nuttig?