Geef je carrière een boost!
Geschreven door: Karin Wiebenga 13 maart 2018
Trainer/Coach NLPpuntNL, eigenaar LightHouse Communication
karin@nlppunt.nl

NLP en grenzen aangeven, hoe zeg je NEE?


Herken je dat je naar huis wil want je hebt een afspraak op school. Of je hebt met jezelf afgesproken dat je op tijd thuis wilde zijn om een aantal dingen te doen die zijn blijven liggen. Of herken je dat je te weinig tijd hebt voor jezelf en altijd aan de ander denkt en de ander voorrang geeft?

Hoe lastig kan het zijn om nee te zeggen of voor jezelf te kiezen. Men vind je zoveel leuker, aardiger, makkelijker wanneer je ja zegt of niet? Wanneer je meebeweegt en doet wat de ander vraagt of wil.

Van de week was ik bij de tandarts, ik heb sinds kort een implantaat en een mooie kroon. Helaas bleek bij de controle dat de kroon los zit en daarom werd er een foto gemaakt. Ik werd gebeld om vandaag te komen. De tandarts was teleurgesteld over zijn resultaat en wist niet wat er aan de hand was. Hij wil de kroon er af halen om meer onderzoek te doen, alleen ik wist dat hij morgen en volgende week vrij zou zijn.
Omdat anderhalve week zonder hoektand rondlopen voor mij geen optie meer is breng ik dit ter sprake en geef aan dat ik hem zijn vakantie erg gun. Hij heeft een drukke praktijk en hoe heerlijk is het om een week erop uit te zijn, dat vinden we allemaal fijn of niet?

Hij voelt nog even aan mijn kroon, hij stelt een aantal vragen die ik niet kan beantwoorden want volgens mij heb ik niets bijzonders gedaan…ik heb zelfs geen spareribs gegeten waar ik zo gek op ben. Dan kijkt hij zijn assistente aan en maakt een nieuwe afspraak met me na zijn vakantie zodat ik de komende dagen flink kan blijven lachen en me ook zeker voel. Want het is zo lastig geweest de afgelopen tijd om te lachen met een gat in mijn tandenrij of met het cosmetische plaatje met neptandjes eraan om het gat te vullen. In beide gevallen lachte ik als een boer met kiespijn.

Ik reed naar huis en was trots en blij dat ik mijn grens had aangegeven, dat ik nee had gezegd tegen een actie die onvoorspelbaar was. Ja, ik moet wel terug en dat is oké alleen dan kan hij het wel repareren omdat hij zelf meer tijd heeft.
Hoe fijn is het als je vooruit kunt denken, meebeweegt met de ander in de communicatie en zo kunt aangeven hoe iets voor jou voelt. Op deze manier kan de ander ook meebewegen en met jou meegaan.

En dat is een van de pijlers van NLP, over doelgericht zijn. Bewust worden van wat jij wil en de eerste stap maken om dat duidelijk te krijgen. Hoe bewust ben jij bezig met de dag, met dat wat er nodig is op het werk of thuis. Doe je dit op de automatische piloot of maak je een planning, een to do lijst die je door de dag leidt?

En wanneer je een to do lijst hebt, hoe zorg je dat je je eraan houdt, dat je ja zegt tegen je planning en nee zegt tegen iets wat er ook nodig is en een ander van je wil?
Om nee te kunnen zeggen is het nodig om te weten wat je wel wil en je daarop te focussen, dan heb je ook argumenten om de nee uit volle overtuiging te kunnen zeggen of uit te leggen.
Je staat sterk in je schoenen omdat je doelgericht bezig bent en weet waarom je zaken wil afmaken. En het mooie is dat de ander dan met jou meegaat omdat hij overtuigd wordt van jouw ja en zo je nee ook makkelijk accepteert. En hoe fijn is het wanneer je je eigen grens aangeeft!

Karin Wiebenga - Neelen is trainer/coach bij NLPpuntNL en helpt mensen verder die zakelijk als privé een spiegel nodig hebben omdat ze op enige manier vastlopen.

NLPpuntNL verzorgt NLP trainingen op alle niveaus van beginner tot de trainers opleiding, voor informatie zie www.nlppunt.nl