Geef je carrière een boost!
Geschreven door: Guido Dik 28 april 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

11 augustus 2017 is het zover!

In 2002 ben ik NLP trainer geworden en dat heeft me veel gebracht. Nu 15 jaar later ben ik zover dat ik NLP Master Trainer kan worden. En daar ben ik trots op. Niet gewoon trots, nee supertrots. Het is een bewijs dat ik voldoe aan de norm om een echte goede NLP trainer te zijn en ook een positie krijg binnen het vakgebied die me tot autoriteit maakt. Daarnaast ben ik al jaren bezig dit traject te bewandelen en het einde is in zicht;


11 augustus 2017 in Las Vegas word ik gecertificeerd als NLP Master Trainer door Tad en Adriana James 

Ik neem je graag mee de komende tijd om een aantal dingen te delen die ik meemaak en ook meegemaakt heb op deze weg. En ik zal ook ingaan op een groot aantal NLP onderwerpen en mijn visie delen. 

Waarom is het interessant om NLP Master Trainer te worden? Dat is een goede vraag. Een mens kan in veel verschillende dingen goed zijn. Meestal pik je er dan in je leven een paar uit waarvan je dat ook graag wil zijn. Dat kan in het sporten zijn, een hobby of een passie en ook in je werk. Op die gebieden ga je streven naar het hoogst haalbare. NLP is niet alleen mijn werk het is ook mijn passie. Omdat ik met NLP mijn missie in het leven, om mensen te helpen een gelukkig leven in goede balans te zijn, kan waarmaken. Het NLP Master trainerschap is daarbij de kroon op het werk. Een objectief bewijs dat ik daar goed in ben. En dat zegt weer iets over de kwaliteit die wij bij NLPpuntNL leveren. 

Het gezegde is dat de laatste loodjes het zwaarst wegen. In het geval van de weg naar het master trainerschap is dat voor mij anders. Het valt juist mee, omdat het master trainer programma goed in elkaar zit. 

Laat ik eens beginnen met uit te leggen, wat is een NLP Master Trainer, hoe word je dat en welke voordelen zitten daar aan vast zowel voor de cursisten, voor mezelf en NLPpuntNL? 

Wat is een Master Trainer? 

Een Master Trainer op het gebied van NLP is iemand die de hoogste status heeft behaald in dit werkgebied. NLP gaat over de dagelijkse praktijk en versneld leren. Zo is NLP ook ontstaan. Je wordt Master Trainer door te bewijzen dat je een goede trainer bent. Iemand die in staat is om de best mogelijke trainingen te verzorgen voor zijn cursisten. En….. alleen NLP Master Trainers mogen NLP trainers opleiden. 

Daarom zijn de criteria om Master Trainer te kunnen worden ook scherp. Hieronder noem ik er een aantal: sf wezen

  • Je moet tenminste geassisteerd hebben bij 1 NLP Practitioner training, 1 NLP Master Practitioner training en 3 Trainers Trainingen 
  • Je moet ten minste 10 NLP Practitioner en 10 NLP Master Practitioner trainingen gegeven hebben 
  • Je moet ten minste 5 jaar lead trainer zijn van NLP Practitioner en NLP Master Practitioner trainingen 

Een NLP Master trainer moet zich zo bewezen hebben als succesvol trainer, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Het is de bedoeling dat je bewezen hebt dat je mensen het gedachtegoed van NLP goed kunt bijbrengen, op een manier dat zij er ook echt iets van kunnen maken in hun dagelijks leven. 

Je inhoudelijke kennis wordt ook getest. Je moet op elk willekeurig moment de kennis van NLP paraat hebben en er een training over kunnen geven, zonder dat je daarbij aantekeningen mag gebruiken. 

En wanneer je er goed naar kijkt dan heeft dit alles te maken met dat je twee niveaus boven de stof moet kunnen staan. Het is dus nogal wat. 

Hoe word je Master Trainer? 

Toen ik in 2002 mijn Trainers opleiding deed kreeg ik wel een mooie demonstratie van hoe dat werkt bij een Master trainer. Ik zag Matt James, de zoon van Tad James, op commando en voor hem op dat moment onverwacht een voorbeeld geven. Hij moest op dat moment ankeren uitleggen. En hij schoot meteen in zijn rol en begon dat uit te leggen, compleet en zoals het hoort. En dat was fantastisch om te zien. Tegelijkertijd leek het onmogelijk dat ik dat ooit voor elkaar zou kunnen krijgen, ik was nog aan het begin. 

Na mijn trainers opleiding ben ik er ook niet mee bezig geweest. Ik wist nog toen nog niet of ik wel NLP trainer wilde worden, laat staan Master Trainer! NLPpuntNL ontstond en na een aantal jaren kreeg ik een brief van Tad James. Deze brief was gericht aan alle NLP trainers die hij opgeleid had en ging over het Master trainer programma. In deze brief deed hij een oproep om meer trainers in het Master trainer programma te krijgen. In zijn ogen waren er te weinig Master trainers en de generatie van de oprichters van NLP hebben opvolgers nodig om het mooie gedachtegoed op een professionele manier te kunnen blijven verspreiden. 

Ik besloot om deelnemer te worden aan het Master Trainer programma en ik ben toen begonnen met het assisteren. En eerlijk is eerlijk, ik heb toen ook bijgeleerd. Ik heb ook geleerd dat wij bij NLPpuntNL onze trainingen en opleidingen wel heel goed verzorgen. En ik merkte aan mezelf dat ik het leuk vond om in het trainers training programma te zitten. 

Daarna ben ik gaan assisteren bij de Trainers opleidingen en dat was gaaf. Eigenlijk doe je zelf op dat moment de Trainers opleiding nog een keer en komt de stof er steeds beter in te zitten.

Training geven zonder lessenaar

Er treedt dan een grappig bijeffect op: ik kwam erachter dat ik door zoveel geassisteerd te hebben, focus te hebben op het Master Trainer programma en door mijn eigen trainingen te blijven doen dat ik steeds meer uit mijn hoofd wist tijdens het geven van mijn eigen trainingen! Het begon te lukken!!!!! 

Wat de meesten die een training bij mij gevolgd hebben weten is dat ik de trainingen geef, zonder lessenaar. Ik vind die dingen altijd lastig wanneer ze voor me staan. En…omdat ik de stof  inmiddels ruimschoots uit mijn hoofd ken heb ik het ook niet meer nodig. 

Bovendien word ik vanuit de leerstijlen van Kolb overtuigd in het “wat als”. En laat een kenmerk van deze mensen zijn dat ze authenticiteit hoog in het vaandel hebben staan. Een vorm om je authenticiteit te laten zien is dat je de stof beheerst en dat je die eigen hebt gemaakt. Zonder aantekeningen kunnen presenteren is daar dan een onderdeel van. 

Ik vond het dus supergaaf om te merken dat ik dat kan!     

De praktische kant; wanneer ga ik?vliegtuig

op 11 augustus 2017 aan het einde van de Trainers opleiding, die ik dan voor het laatst als assistent bij zal wonen, krijg ik mijn NLP Master Trainers inauguratie in Las Vegas. Dit betekent dat het nu echt wordt. Mijn vlucht is geboekt, het appartement voor 3 weken is geboekt en de auto is gehuurd. 24 juli vertrek ik met de KLM op weg naar Las Vegas. Via AirBNB heb ik een geweldig appartement gehuurd tegenover een sportschool. En ik heb samen met Barry, die meegaat om de NLP Trainers opleiding te volgen een auto gehuurd. Die heb je in Las Vegas echt nodig. Het is in die tijd van het jaar over de 40 C. Ik begin er nu echt zin in te krijgen. Alhoewel er nog wel veel moet gebeuren voordat ik echt weg ben. In de komende blogs houd ik jullie op de hoogte. Mocht je vragen hebben of meer willen weten mail me dan gerust via info@nlppunt.nl of guido@nlppunt.nl