Geef je carrière een boost!
Geschreven door: Guido Dik 2 juni 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Nog twee maanden te gaan


Dan wordt ik Master Trainer in NLP

Het mag gezegd worden, het is nog twee maanden voordat ik naar Las Vegas ga om Master Trainer te worden en ik begin er steeds meer zin in te krijgen!
Dat komt doordat ik me weer aan het verdiepen ben in de trainers opleiding die dan op het programma staat. En er ligt nog een uitdaging op de loer. En dat is de uitdaging dat ik misschien wel één van de demonstratie dagen mag verzorgen. Ik heb namelijk lopen denken ‘welke criteria hebben ze van me gezien en welke nog niet?’. Het enige wat ze nog niet van me gezien hebben is hoe ik NLP technieken demonstreer. En omdat je als Master Trainer twee stappen boven de stof mag staan betekent het dat je vlekkeloze demonstraties moet verzorgen. En dan rijst de vraag: kan ik dat wel? Een goede reden om weer eens in alle demonstraties van NLP te duiken die er gegeven worden.


En dat stelt me gelijk gerust. Van alle onderwerpen beheers ik die demonstraties wel degelijk. Gelukkig maar, dat scheelt een hoop. Voor de zekerheid ga ik wel zorgen dat ik heel script vast wordt en ‘misschien is dat zelfs overbodig’ hoor ik mijn collega Karin zeggen, zodat het in Las Vegas ook van een leien dakje gaat.
Het is grappig om te merken dat, zoals elk examen, ook dit examen weer wat met zich meebrengt. In dit geval merk ik dat ik nog veel zekerder wordt over de manier waarop ik NLP overdraag. Ik ben goed opgeleid door mijn eigen trainers en heb in de jaren erna mijn eigen visie erop gecreëerd.


Puur NLP


100 puurIk merk meer en meer dat ik iemand ben van het “Puur NLP”. NLP is onderscheidend ten opzichte van een heleboel andere technieken. Dit komt met name door de volgende aspecten.

1 Snelheid:

NLP is ongelooflijk snel. Wat het langst duurt binnen NLP is het uitleggen van de technieken. Het is immers belangrijk dat mensen weten wat er precies met de technieken kan en dat ze weten hoe ze dat kunnen benutten in hun eigen dagelijkse praktijk. 


2 Proces gaat altijd boven inhoud:

Het proces blijft de hoofdmoot binnen NLP. NLP kan echt inhoudsloos werken. Dissociatie is dan ook een groot goed binnen NLP, hoe beter je kunt dissociëren des te beter ben je in staat om inhoud en proces van elkaar te kunnen scheiden. Het is dan ook essentieel dat cursisten geleerd wordt om het proces te kunnen analyseren. Dat geeft de ruimte om de inhoud er dan naadloos op te kunnen leggen. 


3 Keuzevrijheid:

NLP draait om het aanreiken van meer mogelijkheden, wanneer je met cursisten aan het werk bent, ben je altijd bezig om hun pallet aan tools uit te breiden en te vergroten. Dat is echt wat telt. De NLP technieken kunnen door iedereen op zijn of haar manier geïntegreerd worden in het dagelijks leven. Daar zijn geen regels voor. Er is alleen maar meer of minder. En het is aan mij als trainer om ervoor te zorgen dat het meer wordt van dat wat werkt!


4 Respecteer ieders model van de wereld

Wil je effectief zijn met NLP, of het nou zakelijk is, privé of in coaching, dan is de grondhouding dat je respect hebt voor het wereldmodel van de ander. Deze grondhouding is vanzelfsprekend pittig. Je hebt tenslotte je eigen waarden, overtuigingen en gedachten. En toch is het werken aan een open mind ten opzichte van het model van de wereld van de ander de sleutel tot effectieve communicatie en het realiseren van veranderingen in het gedrag en in relaties tussen mensen.

Dit onderscheidende vermogen van NLP vind ik belangrijk om vast te houden. Je ziet tegenwoordig veel mengvormen, waarbij NLP benut wordt naast andere technieken. In Nederland zie je dat NLP en systemisch werk vaak door elkaar heen benut en geleerd worden. Hoe waardevol deze technieken ook zijn en hoe goed ze elkaar ook kunnen aanvullen, in mijn ogen blijft het belangrijk om ze uit elkaar te houden voor wat betreft de opleidingen. De kracht van NLP kan anders verwateren. Ik ben dan ook groot voorstander om dingen op een later moment pas met elkaar te laten samenvloeien.

Ik merk dat het worden van Master Trainer me meer vastberaden laat zijn over deze benadering van NLP.

Missie

stenenHet is wel mooi om te merken dat ik daar zo intensief mee bezig blijf. En het heeft ook een reden. Welke opleiding of workshop mensen ook bij ons volgen ik merk elke keer weer dat het extreem waardevol is om mensen in hun kracht te zetten. Ik gebruik hier vaak ook het steen in de vijver principe voor. Wanneer wij in staat zijn om een groot aantal mensen te bereiken met onze boodschap dan heeft hun directe omgeving weer profijt van. https://loveandlifetoolbox.com En daar heeft de omgeving van die mensen ook weer profijt van. Hoe ver dat effect reikt? Dat hangt van de persoon af en van de omstandigheden. Op sommige momenten duurt het effect heel lang, op andere momenten duurt het korter omdat er bijvoorbeeld erge dingen gebeuren waar mensen mee te maken krijgen. Dan is het belangrijk om veerkracht te tonen en te kijken hoe je je eigen kracht weer kunt vinden. Daar heb je dan wel eens hulp bij nodig. Hoe dichter bij de hulp is, des te sneller de kracht terug is. En dat vind ik een mooi gedachtegoed.

Daarom wil ik ook zoveel mogelijk mensen bereiken met NLP trainingen. In het verleden heb ik daar wel eens berekening voor gemaakt. Ik kwam er toen op dat ik minstens 3000 mensen wilde bereiken in mijn werkende leven. Inmiddels heb ik dat getal bijgesteld, ik wil dat het er minstens 25.000 worden. En dat is een heleboel. Helemaal wanneer je bedenkt dat ik dat met dezelfde intensiteit en persoonlijke aandacht wil blijven doen.

Dat is ook de reden waarom het Master Trainer certificaat veel voor me gaat betekenen. Het is een eer om het te worden, het is ook een stretch. Tegelijkertijd heb ik het nodig om de doelen die ik in het leven heb te realiseren. Natuurlijk is het fijn wanneer jij me daarbij wil helpen. Dat doe je al door deze blogs te lezen. En wanneer je het gedachtegoed dan ook in je directe omgeving verspreid word ik nog gelukkiger.

Praktische kant

Het is nog twee maanden voordat ik naar Amerika vertrek. Er is nog een hoop te regelen. Alle logistieke dingen zijn inmiddels geregeld. vlucht, Airbnb, auto en de training zijn ingericht. Nu gaat het om de mentale voorbereiding. De drive om het te doen is er inmiddels, nu nog even de demonstraties aanscherpen en stukjes van de Amerikaanse theorie tot me nemen. Dan kom ik er alvast lekker in! 

En passant merk ik ook dat ik meer en meer begin na te denken over hoe en wanneer ik zelf trainers ga opleiden. Dat is immers wat ik concreet extra kan doen als Master Trainer. Daarvoor wellicht later meer.

Tot de volgende blog!

Mocht je vragen hebben of meer willen weten mail me dan gerust via info@nlppunt.nl of guido@nlppunt.nl
Wil je zelf kennismaken met mij en het gedachtengoed, bezoek dan de GRATIS kennismaking of doe mee met de Career Boost Camp en geef jezelf en je carrière de boost die je nodig hebt.