Geef je carrière een boost!
Geschreven door: Karin Wiebenga 2 augustus 2017
Trainer/Coach NLPpuntNL, eigenaar LightHouse Communication
karin@nlppunt.nl

Hoe houd je je vakantiegevoel het langste vast?

Je hebt er een heel jaar naar uitgekeken, wellicht heb je al een jaar van tevoren geboekt omdat je graag weer op diezelfde plek wil zijn om jouw jaarlijkse vakantie te houden. En dan na deze heerlijke weken ga je weer terug, terug naar je werk, naar je dagelijkse zaken, je huis, je buurt, je familie.
En hoe houd je dan je vakantie gevoel zo lang mogelijk vast. Of misschien wil je wel gedurende dat jaar, dat je aan het werk bent je kunnen verheugen op je bestemming of weer even terugdenken, ervaren hoe het ook alweer was op deze mooie vakantie. Ik heb een aantal tips en ideeën voor je, hoe je er vaker aan terug kunt denken en hoe je dat fijne gevoel meer bij je houdt, want vanuit een fijn gevoel neem je betere beslissingen.


1) Begin NOOIT meer op de maandag na je vakantie te werken, als de start week korter duurt voeg je die week voor je gevoel aan die vakantie toe. Geef jezelf even de tijd om weer te ‘landen’ in je eigen omgeving en je werk. Er is altijd weer een nieuwe dag. Neem wat kleine dingen mee naar je werk die je herinneren aan de vakantie, een schelp, een dennenappel, een blikje of een flesje water.

vuurtoren2) Doe op vakantie, iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan, zoals bijvoorbeeld een wandeling naar een klif die ook best spannend is, een kookworkshop volgen, een creatief event op de camping. Iets wat je normaal niet zo snel zou doen, dit is ook de reden dat je dit gave goed gevoel langer vast houd, je denkt sneller terug aan iets bijzonders dan aan iets gewoons.

3) Als je begint te werken, handel je mailtjes af en zet je telefoon nog even uit, neem de tijd om je e-mail af te werken en weer te landen op je werk. Die halve dag later met je telefoon beginnen maakt voor de ander niet zoveel uit en kan voor jou de wereld van verschil zijn omdat je in alle rust eerst de e-mails leest en bekijkt, (voor zover je dit op je vakantie adres nog niet had gedaan :-) )

4) Stop allerlei leuke kleine dingen die je herinneren aan je vakantie in een klein vitrine kastje of in een bewaardoosje met een doorzichtige deksel, Er zijn van die leuke thee dozen waar je bovenaf kunt zien wat erin zit. Hang het bonnetje van die heerlijke en goedkope cappuccino op dat fantastische terras, boven je computer en droom nog even weg als je het bonnetje ziet. Er verschijnt een glimlach op je mond en je stemming wordt beduidend anders, hoe fijn is dat.

5) Koop voordat je op vakantie gaat of ter plekke, een douchegel of een shampoo die je alleen in de vakantie gebruikt, en was je daarna ook nog eens af en toe met deze shampoo, je waant je weer even onder de douche van dat heerlijke huisje op jouw plek. Heerlijk om door de geur later weer even terug te kunnen dromen of niet?

6) Hou een gewoonte die je in vakantie hebt ontwikkeld vast. Doe boodschappen voor maar twee dagen of maak net zulke eenvoudige en lekkere gerechtjes, maak de wandeling na het avondeten of ga naar de bakker en haal je verse brood in de ochtend.
collage

7) Ook na ja vakantie kun je foto’s, ervaringen en belevenissen delen via social media, dan heb je ook nog pret erna i.p.v. meteen alle foto’s te delen. Of laat je foto’s printen en maak handmatig een vakantieboek in de weken na je vakantie, je beleeft je vakantie langer en je maakt een mooie herinnering.

8) Koop in je vakantie leuke kleding, een mooie tas, een locale tandpasta of gebruiksvoorwerpen, dan blijf je ook lang denken aan de mooie vakantie. Iedere keer dat je dat kledingstuk draagt of iemand er wat van zegt, zit je weer even op die mooie leuke plek.

9) Plan alvast een volgend weekend of weekje uit zodat je ook wat hebt om naar uit te kijken!

10) Ontdek je eigen omgeving op een andere manier, loop eens met je boodschappen of plan een avondje uit met elkaar, vakantie was ook leuk omdat je veel samen deed. Doe dit ook thuis en verzin leuke dingen, een wandeling of een avondje spelletjes doen. Samen koken en daarbij ook de boodschappen doen die nodig zijn. Doe de tv die avond uit en lees een boek of ga met elkaar in gesprek.

Zo kun je dat vakantie gevoel, de gewoonte, het goede gevoel en de rust langer, vaker en meer in je dagelijkse leven invoegen. Dat leven wat je leidt is er altijd en hoe geef je dat hiermee een ander gevoel, gebaseerd op die goede staat die ook van jou is.
Een fijne vakantie en weer fijn terug naar je werk!