Geef je carrière een boost!
Geschreven door: Karin Wiebenga 12 februari 2018
Trainer/Coach NLPpuntNL, eigenar LightHouse Communication
karin@nlppunt.nl

NLP en gelukkig werken

Hoor jij de laatste tijd ook zoveel mensen over gelukkig werken? Wellicht ben je er al mee in aanraking gekomen, of niet? Het is in elk geval een trend, een mooie trend wat mij betreft. ik was ook nieuwsgierig hoe dat in elkaar zit, jij ook? Vorig jaar was ik te gast op het grootste event over werkgeluk Happy People Better Business , waar de zoektocht naar handvatten, inspiratie en informatie rondom Gelukkig Werken groot is. Ik was verrast en blij tegelijkertijd, omdat ik in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) handvatten heb gekregen en doorgeef om gelukkig te werken en om gelukkig te zijn en om ziek zijn te voorkomen. 

Blij ben ik omdat ik zie dat veel meer mensen werken aan het concept van gelukkig werken. Het naar je zin hebben op je werk, doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent is zo belangrijk. Eén derde van je leven breng je werkend door, daarom is werkgeluk zo belangrijk. Iedereen is goed opgeleid om zijn werk te kunnen doen en heb je ook geleerd hoe je communiceert, hoe je hetzelfde en toch anders bent dan je gesprekspartner?

Gelukkig werken start met je bewust worden van je manier van communiceren. Wanneer die wel of niet werkt, is één van de dingen die NLP op een unieke manier laat zien. De basis van in contact komen met de ander, met welk doel dan ook is de essentie van Gelukkig Werken. We worden gelukkiger wanneer we goed met elkaar samen kunnen werken en/of wat voor een ander doen. 

Wanneer je communiceert op basis van onbewuste lichaamstaal en deze aanvult met de zintuiglijke woorden die passen bij jouw gesprekspartner krijg je een ander niveau van contact en creëer je een sfeer waarin maximale ruimte is voor beide gesprekspartners. Wanneer er ruimte is en een wederzijds gevoel van contact kun je boodschappen met elkaar delen, is er plaats voor het delen van dat waar het over mag gaan. En met welk gevoel sluit je dan zo’n prettig gesprek af?Communiceren is een tweeweg systeem, wanneer het alleen gaat over het vertellen van jouw mening of idee is het een monoloog. 

Zelfvertrouwen krijg je doordat je met de ander in gesprek gaat en daardoor ervaart dat je begrepen wordt, dat je gehoord en gezien wordt. Met datzelfde zelfvertrouwen kun je verder op je pad om te gaan ontdekken dat er nog meer is dan deze basis. Een basis van realiseren wat voor jou werkt, brengt je vaak ook naar wat voor een ander werkt en zo kun je samen meer bereiken.

Mooie termen als leiderschap, eigen verantwoordelijkheid, ondernemend gedrag en doelen waarmaken klinken prachtig. Mijn vraag is ’wat betekent het voor jou? ‘ Het zijn allemaal belangrijke zaken om mee om te gaan en je er bewust van te zijn. Zelf heb ik een aantal trainingen gevolgd rondom marketing en sales en ik betrapte me er regelmatig op dat ik toen dacht ‘Wow fantastische theorie, mooie tips en hoe durf ik dit op te pakken’. Durven is een van de grootste onderdelen van werken, wat durf je of wat durf je niet en hoe ga je daarmee om? 

Gelukkig Werken gaat ook om lef. Op het moment dat je vanuit zelfvertrouwen communiceert wil dat nog niet zeggen dat je altijd in staat bent om dat te doen. Daar komt iets anders bij kijken wat gemoedstoestand heet, de gemoedstoestand van het moment bepaalt je resultaat. Wanneer je blij, vrolijk of happy bent wordt het makkelijker om een goede beslissing te nemen dan wanneer je boos, verdrietig of gepikeerd voelt. En in een goede gemoedstoestand kun je ook beter aangeven wat voor jou belangrijk is of wat voor jou het beste werkt.

NLP heeft een mooie techniek die ankeren heet. Hierbij maak je gebruik van je eigen brein en fysiologie om ervoor te zorgen dat je de gewenste gemoedstoestand kunt opvragen wanneer jij dat wil. Hoe handig is dat? Instant happiness of zelfvertrouwen of rust, wie wil dat niet?

NLP komt uit de psychologie en heeft een aantal krachtige methodes om je snel en blijvend verder te helpen in je communicatie, in je gemoedstoestand, in je denken en daardoor in gedrag. De weg naar werkgeluk wordt korter met NLP en al haar mooie technieken, inzichten en bewustwording. 

Vind hier meer informatie over werkgeluk en NLP. http://ziekteverzuim-terugdringen.nlppunt.nl