Geef je carrière een boost!
Geschreven door: Guido Dik 8 maart 2017
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

Wat is NLP?


Dit is misschien wel de meest gestelde vraag door mensen die voor het eerst van het fenomeen NLP horen. In deze blog geef ik inzicht in wat het is en wat je ermee kunt.
Veel mensen die met de term NLP in aanraking komen worden in eerste instantie overvallen door de afkorting. De naam NLP lijkt voor de meeste mensen meer op een computertaal, of een afkorting uit de computerindustrie dan iets wat met mensen en hun communicatie te maken zou kunnen hebben.
Heb je regelmatig met andere mensen te maken? Is contact met andere mensen in jouw werk en/of jouw leven belangrijk? Omdat je iets van ze gedaan moet krijgen? Of dat je iets hebt te verkopen? Of gewoon omdat mensen je interesseren? Of dat je anderen graag helpt? Omdat je manager bent en mensen in beweging hebt te krijgen of te houden? Of om een andere reden die we hier nog niet genoemd hebben?
In al deze gevallen is kennis van NLP een aangename aanvulling op dat wat je al doet.

Waar staan de letters NLP voor?zintuigen


Laten we eens beginnen met die wat vreemde afkorting. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Neuro gaat over hoe je in contact staat met de buitenwereld. En hoe staan we in contact met de buitenwereld? Juist, door middel van onze zintuigen. Neuro gaat over hoe wij met onze zintuigen de wereld waarnemen. Zintuigen zijn een belangrijk onderdeel in NLP omdat we kunnen zien, horen, voelen, ruiken en proeven hebben we contact met de mensen om ons heen en ook met onze omgeving. Het is voor ons zo gewoon dat we er niet eens bij stil staan. Onze afhankelijkheid van onze zintuigen wordt meestal pas duidelijk wanneer één van deze zintuigen niet goed werkt. Wanneer je gezichtsvermogen wegvalt, of je gehoor je in de steek laat zijn de twee zintuigen waarvan we het meeste last hebben wanneer deze er niet meer zijn. Heb je er wel eens over nagedacht hoe dat zit wanneer je geen smaak meer zou hebben, wanneer je niet zou kunnen proeven of ruiken? Dan is eten ineens veel minder leuk.

 

Neuro

Het neuro gedeelte van NLP houdt zich dus bezig met hoe wij de wereld waarnemen met onze zintuigen en hoe wij dit allemaal op onze eigen unieke manier doen. In NLP zijn we daarin zo geïnteresseerd omdat wanneer we weten hoe iemand zijn zintuigen gebruikt we dan ook weten hoe deze persoon zijn beeld van de werkelijkheid opbouwt. En dat betekent dat we beter en handiger met elkaar kunnen communiceren.

 

Linguïstisch

Het linguïstische gedeelte van NLP houdt zich bezig met welke taalpatronen wij de wereld teruggeven. Het is een soort grammatica, echter wel een hele andere grammatica dan die we op school krijgen. In NLP leer je heel goed te luisteren naar de exacte woorden die iemand gebruikt en dan het liefst nog de woorden waarvan we niet eens goed door hebben dat we die gebruiken. De reden hiervoor is dat de woorden die we kiezen heel veel vertelt over de manier waarop we onze zintuigen gebruiken. gebruiken (uit het neuro gedeelte) want dat geven wij weer in onze taal. Onze taalpatronen geven dus in belangrijke mate aan hoe ons Programma eruit ziet.

 

Programmeren

ProgrammerenEn met het programmeren wordt het compleet. Het gaat minder om het programmeren dan om de programma’s. Het blijkt dat de manier waarop wij de wereld met onze zintuigen waarnemen (neuro) en hoe we deze in taalpatronen teruggeven (linguïstisch) in vaste patronen gebeurt Deze patronen zijn in feite onze programma’s onze gewoontes. Het kennen van iemands programma’s is een groot goed omdat je op deze manier de communicatie zo met elkaar vorm kunt geven dat je elkaar ook werkelijk begrijpt. We benutten dan elkaars programma’s en voorkomen zo veel miscommunicatie. Hoe lastig dit kan zijn weten we wanneer we kijken naar de hoeveelheid miscommunicatie die er in de wereld is. Buiten dat je bewust wordt van je eigen programma kun je ook programma’s veranderen en dan wordt het het programmeren. Dit kan overigens alleen wanneer iemand zijn patronen ook daadwerkelijk wil veranderen. Iemand die NLP kent kan alleen, wanneer iemand dat wil, een ander helpen om zijn programma’s te veranderen. Zonder de wilsovereenstemming is dat onmogelijk. Daarover zal ik later nog wat meer vertellen.

En zo simpel is het dan ook eigenlijk. Met NLP leer je de communicatie tussen mensen op een andere manier bekijken dan in andere vakgebieden gebeurt. Het is in feite een andere manier om naar onze communicatiepatronen te kijken. De meeste mensen die ermee in aanraking komen ervaren het als een openbaring. Een hele leuke en praktische manier om te leren hoe mensen nou écht in elkaar zitten en hoe we continu op elkaar reageren.

Het gaat dus over communicatie. En wanneer we allemaal op deze manier zouden communiceren dan zou iedereen het dus goed hebben en er geen conflicten meer zijn. Was dat maar waar….. Communicatiepatronen alleen zorgen er echt nog niet voor dat we het altijd met elkaar eens zijn. Daar is veel meer voor nodig. Dan zouden we ook hetzelfde over zaken moeten denken. En daarmee zouden mensen NLP ook meer toekennen dan dat je met NLP kunt. Ook mensen die NLP gedaan hebben kunnen het behoorlijk met elkaar oneens zijn. En dat komt ook regelmatig voor. Wat het verschil wel is, is dat mensen die NLP gedaan hebben wel meer mogelijkheden hebben om erachter te komen hoe dat komt en waar het aan ligt. En ook dan is het altijd weer de keuze van ieder op zich of je er wel of niet wat mee doet.

In mijn volgende blog zal ik vertellen wanneer NLP nuttig is. 


Wil je kennis maken met ons en de technieken van NLP, kom dan naar de eerstvolgende Career Boost Camp.
Een hele dag inzicht krijgen in je succesfactoren en je actieplan maken om dat te doen wat je wil gaan doen. Het kost je maar €47,- excl. BTW voor koffie, thee, lunch en zaalhuur. De technieken en inzichten krijg je van ons. Schrijf je in en verzeker je van een plaats.